Veiligheidsregio Kennemerland
De GGD maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) en geeft uitvoering aan een groot deel van de gemeentelijke taken op grond van de Wet publieke gezondheid. Alle activiteiten van de GGD zijn er op gericht te voorkomen dat mensen ziek worden. De belangrijkste taken van de GGD Kennemerland zijn:
- Uitvoeren van epidemiologisch onderzoek (met name de gezondheidsmonitors voor verschillende leeftijdscategorieën).
- Infectieziektebestrijding.
- Medische milieukunde.
- Jeugdgezondheidszorg voor 4-19 jarigen.
- Technische hygiënezorg.
- Ambulancezorg.
- Preventie activiteiten, waaronder voorlichting en advisering bij bestuurlijke beslissingen.
Gemeenschappelijke regeling Schoolverzuim en Voortijdig schoolverlaten regio West- Kennemerland
De gemeenten in Zuid- en Midden-Kennemerland werken samen in de RMC-regio West-Kennemerland om het schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Het RMC West-Kennemerland is wettelijk gezien verantwoordelijk voor de aanpak van de jongeren tussen 18 en 27 jaar zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie helpt een jongere zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt (en toekomstperspectief in het algemeen) te vergroten. Het doel van de RMC-functie is voortijdig schoolverlaters te registreren en hen, op vrijwillige basis, te helpen een start- of beroepskwalificatie te behalen.
IJmond Werkt!
De IJmondgemeenten werken in IJmond Werkt! samen om bijstandsgerechtigden met een relatief korte afstand tot de arbeidsmarkt zo snel mogelijk aan betaald werk te krijgen.
In de gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt! (GR) wordt gesproken over een afsprakenkader (artikel 31 in de GR) dat zich richt op de uitvoering en nadere invulling van taken en bevoegdheden om zoveel mogelijk werkzoekenden te begeleiden naar werk. Het huidige kader is nog geldig tot 1 januari 2022. Het nieuwe kader beoogt de bestaande afspraken waar nodig te verbeteren en opnieuw vast te leggen.
Het dagelijks bestuur van IJmond Werkt! en de portefeuillehouders van de 4 gemeenten geven samen vorm aan het afsprakenkader, waarin uitgangspunten en afspraken staan over onderliggende opgaven, resultaatverwachtingen, wijze van samenwerking met verschillende organisaties en op welke wijze besluiten worden genomen.