Programma's

Burger en bestuur

Context

Een goed functionerend bestuur, dat efficiënt en klantgericht omgaat met vragen of problemen van inwoners, bedrijven of bezoekers van de gemeente.

Uitgangspunten voor dit programma

Goed functionerend openbaar bestuur is essentieel voor het functioneren van onze democratische rechtsstaat. Een daarmee voor de acceptatie van dat bestuur door de bestuurde gemeenschap. Een goed openbaar bestuur bestaat uit een samenspel van gemeente, inwoners en ondernemers. Het bestuur weet wat er leeft in Velsen, zoekt actief het gesprek met de samenleving op en faciliteert ontwikkelingen en initiatieven waar mogelijk. Het bestuur neemt heldere besluiten die in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving en is daar open en transparant over.

Velsen heeft een efficiënte en klantvriendelijke dienstverlening. Vragen en aanvragen worden zo snel en slim mogelijk afgehandeld. Deze diensten worden zowel aan de publieksbalie en het digitale loket aangeboden.

Veiligheid is een kerntaak van de overheid. De burgemeester, het college en de raad zetten nadrukkelijk in op de regierol en zoeken de samenwerking met inwoners en partners om te zorgen dat inwoners en bezoekers zich veilig en prettig voelen in hun eigen woon- en leefomgeving.

Context

De gemeente is er voor inwoners, organisaties en bedrijven. De dienstverlening door de gemeente Velsen wordt al jaren positief beoordeeld. Dat is echter geen reden om stil te zitten. Dienstverlening maakt een constante ontwikkeling door en kan altijd sneller, simpeler en sympathieker.

Samenwerking
Het programma Burger en bestuur gaat over het samenspel tussen inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. De gemeente Velsen zorgt voor goede basisvoorzieningen, zoals dienstverlening en het waarborgen van de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente. Dit doen we zo snel en efficiënt mogelijk en het kan betrekking hebben op elk onderwerp dat voor de buurt van belang is.

Het gemeentebestuur van Velsen heeft een open en positieve houding, ook ten opzichte van initiatieven van buiten. Niet nee tenzij, maar ja mits is het uitgangspunt. Dat vereist een open en transparante houding van het bestuur. Een bestuur dat zich nadrukkelijk naar buiten begeeft en actief bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en regionale partners blijft opzoeken. Om de maatschappelijke vraagstukken zo effectief en efficiënt mogelijk te beantwoorden, werken we intensief samen met inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijk organisaties en partners in Velsen en daarbuiten.

De gemeente is met de lokale veiligheidspartners zoals de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, de veiligheidsregio, bedrijven en inwoners gezamenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid. Hierin hebben ook burgers en bedrijven een rol.

Het takenpakket van de gemeente op gebied van veiligheid wordt steeds groter. Voorbeelden zijn de aanpak van ondermijning en de regierol van de gemeente bij de aanpak van discriminatie, polarisatie, radicalisering, mensenhandel en cybercrime. De burgemeester heeft meer bevoegdheden, zoals het opleggen van huis- en gebiedsverboden. En de mogelijkheid om een gedragsaanwijzing bij woonoverlast op te leggen. Verschillende overheden verenigen zich steeds meer samen en stemmen de verschillende maatregelen met elkaar af. Ook binnen de gemeente zoeken domeinen meer de samenwerking op. Een voorbeeld daarvan is dat het Sociaal domein en het veiligheidsdomein steeds meer samenwerken, Bijvoorbeeld in de aanpak van jeugdoverlast en de aanpak van mensen met verward gedrag.

Lasten & baten

x€ 1.000

Lasten

18.522.284

8,6 %

Baten

3.413.580

1,6 %

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2022 11:48:41 met de export van 11/03/2022 11:31:01