Burger en bestuur

Activiteiten uitgevoerd door verbonden partij

Stichting Halt
De gemeente heeft een dienstverleningsovereenkomst met Stichting Halt. Halt is verantwoordelijk voor de zogenoemde Halt-afdoeningen (alternatieve strafafdoening bij jeugdigen) conform de landelijke, door het Openbaar Ministerie, vastgestelde regels. Het doel van Halt is om vandalisme en andere vormen van jeugdcriminaliteit te voorkomen, te bestrijden en de oorzaken weg te nemen die tot dit gedrag onder de jeugd leiden. Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen biedt Halt maatwerk en kijkt naar de individuele situatie van de jongere. Halt geeft hier invulling aan door voorlichting te geven in het basis- en voortgezet onderwijs op het gebied van jeugdcriminaliteit, online veiligheid, omgaan met groepsdruk en overlast rond de jaarwisseling. Daarnaast participeert Halt in de aanpak van jeugdoverlast en in overleggen met veiligheidscoördinatoren van scholen over veiligheid in en om scholen.

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor organisatie van hulp bij rampen en crises. Gemeenten in Kennemerland hebben deze taken bij de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) ondergebracht. Uit de Wet Veiligheidsregio’s volgt dat de gemeente Velsen hieraan moet meedoen en meebetalen, samen met de andere gemeenten.

De veiligheidsregio heeft tot doel om ter behartiging van de gemeentelijke belangen:

  1. Uitvoering te geven aan de Wet veiligheidsregio’s.
  2. Uitvoering te geven aan de Wet publieke gezondheid.
  3. Te fungeren als overlegplatform voor onderwerpen op het gebied van veiligheid, brandweer en gezondheid, maatschappelijke zorg en jeugd voor zover deze het verzorgingsgebied van de deelnemende gemeenten gezamenlijk betreffen; en
  4. Uitvoering te geven aan andere gemeentelijke taken op het terrein van veiligheid, brandweer en gezondheid, maatschappelijke zorg en jeugd.

Iedere veiligheidsregio heeft documenten waarin staat hoe de multidisciplinaire crisis-organisatie er uitziet (Crisisplan), wat regionale risico’s zijn (Regionaal risicoprofiel) en hoe vorm wordt gegeven aan het beleid van risico- en crisisbeheersing en rampenbestrijding (Regionaal Beleidsplan). Voor Velsen is met name van belang dat er voor Tata Steel en het Noordzee-kanaalgebied een eigen rampbestrijdingsplan bestaat. De burgemeester van Velsen is voorzitter van de Stuurgroep Tata Steel, waar onder andere het Tata Steel-rampenbestrijdingsplan behandeld wordt. Naast deze plannen wordt er ook gewerkt aan (het aanpassen van) de verschillende scenariokaarten.

Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland
De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen. De BSGR is namens de gemeente Velsen verantwoordelijk voor de uitvoering van:

  • Vaststelling van de WOZ-waardes (jaarlijkse herwaardering).
  • De heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen overeenkomstig de gemeentelijke belastingverordeningen (de geïnde opbrengsten worden aan de gemeente afgedragen).
  • De behandeling van bezwaar- en beroepschriften.
  • De behandeling van kwijtscheldingsverzoeken.

Voordeel van de samenwerking is dat inwoners en bedrijven van onze gemeente zoveel mogelijk 1 gezamenlijke aanslag voor de gemeentelijke en waterschapsbelasting ontvangen. (NB Inwoners en bedrijven van Velsen-Noord ontvangen de gemeentelijke belastingaanslag van de BSGR en ontvangen de aanslag waterschapsbelasting  van Noord-Hollands Noorderkwartier).
De samenwerking vergroot de continuïteit, kwaliteit en betrouwbaarheid van de belastingwerkzaamheden en verbetert de dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Ook leidt dit tot lagere kosten voor de deelnemende gemeenten.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2022 11:48:41 met de export van 11/03/2022 11:31:01