Wat willen we bereiken?
Het (her)ontwikkelen en behouden van de ruimtelijke kwaliteit van de fysieke omgeving.
Wat gaan we daarvoor doen?
Werken met de instrumenten onder de Omgevingswet
De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2023. Deze wet bundelt en vereenvoudigt de regelgeving op het gebied van het omgevingsrecht. De komst van de Omgevingswet vloeit mede voort uit de behoefte van bewoners om eigen keuzes kunnen maken, minder met de overheid te maken te hebben (bemoeienis) en eenvoudigere procedures te hoeven doorlopen. Vooruitlopend op de komst van de wet hebben we ons in 2020-2022 zo goed mogelijk voorbereid om met de wet te kunnen werken. 2023 wordt het jaar van de waarheid. Pas dan wordt echt duidelijk wat werken met de Omgevingswet betekent. Het zal niet allemaal in 1 keer goed gaan. We spannen ons extra in om de kinderziektes zo snel mogelijk het hoofd te bieden.
Omgevingsvisie
Een van de belangrijkste instrumenten uit de Omgevingswet is de omgevingsvisie: een integrale langetermijnvisie van de gemeente voor de hele fysieke leefomgeving. De raad stelde in het eerste halfjaar van 2021 het zogenaamde koersdocument Omgevingsvisie vast. In 2023 werken we dit koersdocument uit in een volledige Omgevingsvisie Velsen 2040. Hiervoor benutten we de uitkomsten van de Visie op Velsen, het Koersdocument, de Atlas van Velsen en van deeltrajecten Van Pont tot Park en de Dorpsdialoog Driehuis. Daarnaast actualiseren we beleid en komen we tot nieuw beleid waar dat nog ontbreekt, zoals op het gebied van milieu. De Omgevingsvisie Velsen omvat straks het gewenste toekomstbeeld (visie), al het ruimtelijk beleid (inhoudelijke thema’s) en verschillende gebiedsvisies. De Omgevingsvisie Velsen is de basis voor het Omgevingsplan en eventuele Omgevingsprogramma’s.
Omgevingsplan
Op 1 januari 2023 gelden de ruimtelijke regels en milieuregels in het Omgevingsplan als juridisch kader voor het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Het Omgevingsplan bestaat op dat moment uit de huidige bestemmingsplannen, 1 verordening over de fysieke leefomgeving en zo'n 700 gedecentraliseerde rijksregels. De huidige regels blijven dus gewoon overeind. De komende jaren passen we de regels stap voor stap aan de ambities uit de Omgevingsvisie en de regels uit de Omgevingswet.
Versterking landschap en natuur
De ambities van het Groenstructuurplan en het Ontwikkelperspectief Binnenduinrand zijn door ons ingebracht in de Verstedelijkingsstrategie die de Metropoolregio Amsterdam in 2021 heeft opgesteld. Hiermee dragen we bij aan regionale processen zoals:
- De Gebiedsgerichte aanpak realisatie Natuurnetwerk Nederland en het verlagen van stikstofneerslag.
- Het programma Nationale Parken nieuwe stijl van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
- De landschapsopgaven van de Metropoolregio Amsterdam.
- De gebiedsuitwerking Noordzeekanaalgebied van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).
- De Regionale Energiestrategie.
Er zijn daarbij 6 grote landschapsopgaven voor onze deelregio IJmond benoemd: Groot Hollands Duin, Verbonden buitenplaatsen, Noordzeewerk, Oost-west MRA best, Van IJmond tot IJburg en Leesbaar Oer-IJ. In het portefeuillehoudersoverleg MRA Landschap wordt gemonitord hoe de deelregio’s werken aan de landschapsopgaven, wordt onderzoek gedaan naar financieringsmodellen en vindt ondersteuning plaats met kennis en kunde. Bovenstaand overzicht van regionale processen laat zien dat er op dit moment veel initiatieven samen komen om dezelfde doelen te bereiken.
Versterking openbare ruimte
Het Groenstructuurplan is ook leidend bij de herinrichting van de openbare ruimte. Een goed voorbeeld hierbij is de herinrichting van het Oosterduinplein in IJmuiden in 2021. We namen hier thema’s als ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie van begin af aan gezamenlijk mee in het proces. Naar dit voorbeeld werken we in 2023 aan bijvoorbeeld de projecten in Pont tot Park.
Entreegebied IJmuiden/Pontplein
In 2021 werkten we verder aan de voorkeursvariant voor het Pontplein. Deze variant gaat uit van het op twee niveaus afhandelen van het verkeersaanbod: het voet/fietsverkeer op straatniveau en het gemotoriseerd verkeer op een hoger niveau. We betrekken de omgeving van het gehele entreegebied bij de planvorming van de verkeersvariant. Dit gebeurt in samenhang met de planontwikkeling van Pont tot Park en de uitgangspunten van De Rauwe Loper. Hier gaan we ook in 2023 mee verder.
Pont tot Park
In 2021 stelde de raad de gebiedsvisie Pont tot Park vast. Daarna zijn we gestart met de verdere uitwerking, zowel inhoudelijk als organisatorisch. In 2022 heeft de gemeente een marktpartij geselecteerd, AM. Samen met deze partner en Woningbedrijf Velsen werkt de gemeente de gebiedsvisie verder uit naar een ontwikkelstrategie en een haalbaarheidsstudie. In 2021 is gestart met het eerste deelproject van Pont tot Park. In 2023 moet de uitvoering van het programma een grotere vlucht nemen op basis van de ontwikkelstrategie.
Pont tot Park is een meerjarig, veelomvattend en doorlopend programma. Het raakt aan veel thema's. Denk onder meer aan wonen, verkeer, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen. De verschillende activiteiten dragen bij aan de doelstellingen en ambities van de gebiedsvisie. Er zijn veel relaties met andere doelstellingen en ambities, bijvoorbeeld de energietransitie, versnellen woningbouw en sociale verbondenheid. Bij het uitvoeren van de plannen werken we samen met de woningcorporaties, maatschappelijke instellingen en marktpartijen. Ook andere partijen worden nauw betrokken. De uitvoering van Pont tot Park heeft grote impact op IJmuiden. Daarom is een structurele, goede communicatie en samenspel met de stakeholders en inwoners van groot belang.
Reguliere activiteiten
Hier niet van toepassing.