Wat willen we bereiken?
Het ontwikkelen en behouden van een woningvoorraad die kwalitatief en kwantitatief voorziet in de behoefte en wensen van de bevolking, rekening houdend met instroom van buitenaf.
Wat gaan we daarvoor doen?
Verder bouwen aan de vernieuwing van IJmuiden
We gaan door met een aantal ontwikkelingen dat bijdraagt aan Interessant IJmuiden. Om dat beeld te bereiken moet de transformatie van IJmuiden een flink stuk verder worden gebracht. De nadruk ligt op stadsvernieuwing in samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen. Ook in 2023 geven we de herontwikkeling van locaties in IJmuiden hoge prioriteit. De uitvoering van de gebiedsvisie Pont tot Park is een belangrijk onderdeel. Dat geeft richting aan de vernieuwing van het centrumgebied van IJmuiden op verschillende thema’s: wonen, winkelen, voorzieningen, verkeer en ruimtelijke kwaliteit (waaronder groen) (zie ook 3.3 onder Pont tot Park ).
Fijn wonen in Velsen
Het begrip wonen gaat niet alleen om de woning, maar ook om de woonomgeving, leefbaarheid, herstructurering, stedelijke vernieuwing en duurzaamheid. Ook het huisvesten van lagere inkomensgroepen en diverse doelgroepen, welzijn en zorg en maatschappelijke voorzieningen spelen een belangrijke rol. Een voorbeeld van een project waar meerdere van deze onderwerpen samenkomen is het project Veerkracht in de wijk.
Prestatieafspraken: gebiedsgerichte aanpak
De corporaties, huurdersorganisaties en gemeente schreven in 2020 in de prestatieafspraken op om samen verantwoordelijkheid te dragen voor de realisatie van de Woonvisie 2040. Onderdeel daarvan is de beschikbaarheid, omvang en differentiatie binnen de sociale huurwoningvoorraad. Hiervoor is in 2021 onder aanvoering van de woningcorporaties een gezamenlijke, gebiedsgerichte aanpak opgesteld. In 2022 en 2023 werken we op gebiedsniveau toe naar een pakket van op elkaar afgestemde maatregelen (uitvoeringsprogramma) en starten we met de uitvoering. Hierbij kijken we naar de sociale aanpak, leefomgeving, het woningprogramma en de bestaande voorraad. Het eerste gebied waarbij we deze aanpak toepassen, is Velsen-Noord.
Nu bouwen!
Gemeente Velsen werkt in 2023 verder aan verschillende woningbouwprojecten. Denk hierbij aan de locaties Hofgeest, sportpark Schoonenberg, Missiehuis, Zuidooststrand Driehuis en De Schouw. In totaal werken we aan circa 30 locaties. De projecten Pont tot Park en Kustplaats worden apart benoemd in paragraaf 3.3 en 3.1. Verder werken we aan pilotprojecten waarin versnelling centraal staat.
Prioriteren
Ook in 2023 voorzien we dat er onvoldoende ambtelijke capaciteit beschikbaar is om alle ruimtelijke initiatieven in ontwikkeling te nemen. Daarom is het belangrijk om (nieuwe) ontwikkellocaties te prioriteren (wat doen we nu en wat doen we later). Door werkprocessen efficiënter in te richten proberen we de beschikbare capaciteit optimaal te benutten. De situatie op de arbeidsmarkt, waarin personeel voor het Fysiek domein schaars is, verandert in 2023 naar verwachting niet.
Reguliere activiteiten
Jaarlijkse afspraken met corporaties en huurders
Jaarlijks stellen we prestatieafspraken op met de woningcorporaties en huurders. Dit om bestaande en toekomstige bewoners fijn te laten wonen in een prettige gemeente voor een betaalbare prijs. We actualiseren het jaarprogramma waar nodig. Als er grote koerswijzigingen optreden, herzien we ook de meerjarige afspraken. Dat is dit jaar niet het geval.
Woningmarkt, versnelling en netwerk externe partijen
Van de gemeente wordt verwacht dat zij een actueel beeld heeft van de ontwikkelingen op de (regionale) woningmarkt. Hierop maken we beleid en voeren we plannen uit. Dit doen we niet alleen. We hebben hiervoor bijvoorbeeld corporaties, ontwikkelaars, investeerders en bewoners nodig. Samen maken en houden we Velsen aantrekkelijk. We organiseren daarom periodiek bijeenkomsten onder de noemer Platform Bouwen en Wonen om kennis uit te wisselen. Hoog op de agenda staat de versnelling van de woningbouw, wat dan ook in een bijeenkomst met raad en externe partijen terugkwam.
Regionale samenwerking
Velsen werkt met de gemeenten uit de IJmond en Zuid-Kennemerland samen in een regionale woningmarkt. In het Woonakkoord Zuid-Kennemerland/IJmond 2021-2025 staan de gezamenlijke doelen en acties voor wonen geformuleerd. Denk hierbij aan het toevoegen van voldoende betaalbare woningen, duurzaam wonen, wonen en zorg, betaalbaarheid van de bestaande voorraad, de woningmarkt en onderzoek.