Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Wat willen we bereiken?

Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Wat gaan we daarvoor doen?

Positieve Gezondheid

Het belang van een goede gezondheid staat centraal in 2023.
In 2023 voeren we het Preventieakkoord Samen naar een vitaal Velsen verder uit. Het Preventieakkoord gaat over een rookvrije leefomgeving, het tegengaan van overmatig alcohol- en drugsgebruik, het bevorderen van een gezond gewicht en het aanpakken van thema's zoals stress, eenzaamheid en armoede. Naast het Preventieakkoord stelde het college een lokale uitvoeringsagenda gezondheid vast. Om alle ambities rondom gezondheid te bereiken stellen we een coördinator positieve gezondheid aan.

Sociaal Wijkteam Velsen: zichtbaar, toegankelijk en focus op preventie

Om het voor inwoners makkelijker te maken een vraag te stellen, advies te vragen of hulp te zoeken maken we Sociaal Wijkteam Velsen zichtbaarder en toegankelijker in de wijk. We organiseren hiervoor 1 centrale toegang tot het Sociaal Wijkteam Velsen. In 2023 evalueren we of deze toegang werkt en toegankelijk en bereikbaar is voor inwoners. Daarnaast bouwt het Sociaal Wijkteam samen met andere maatschappelijke organisaties verder aan de centrale locatie (Sluis 751 aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden) waar het team werkt en waar inwoners naartoe kunnen komen. In 2023 zetten we verder in op preventief en wijkgericht werken, om hulpvragen snel te herkennen en tijdig de juiste hulp in te zetten.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

In 2023 blijven we ons inzetten om in de praktijk opgeleide jongeren door te laten stromen naar een vervolgopleiding of werk in kansrijke sectoren. Samen met het onderwijs en bedrijfsleven ontwikkelen we leerwerk trajecten met als doel jongeren duurzaam aan het werk te helpen in deze sectoren. Tijdens het leerwerk traject gaan deelnemers aan de slag bij een erkend leerbedrijf en volgen daarnaast een vakopleiding.

Buurthuizen worden Huizen van de Wijk

Buurthuizen hebben een belangrijke functie als toegankelijke en laagdrempelige voorziening in de wijk. Een aantal huidige buurthuizen in Velsen zijn verouderd en voldoen in de toekomst niet aan behoeften en gebruikseisen. In 2023 kijken we samen met organisaties hoe we gebouwen efficiënter en multifunctioneler kunnen gebruiken. Het doel is te komen tot Huizen van de Wijk waar inwoners zich prettig voelen, activiteiten kunnen organiseren en bezoeken. Zie ook project Maatschappelijk vastgoed .

Regionaal Expertise team (RET)

Iedere jeugdhulpregio in Nederland richt een Regionaal Expertise Team (RET) in. Het RET wordt onderdeel van de bestaande jeugdhulp structuur en vormt de centrale plek voor complexe casuïstiek. Hierdoor kan casuïstiek sneller, effectiever en efficiënter worden opgepakt. De gemeenten in de regio’s Zuid-Kennemerland en IJmond richten dit team samen in. Het doel van het RET is een goed vindbare plek waar jeugdigen, ouders en professionals worden geholpen met het vinden van oplossingen voor meervoudige complexe hulpvragen. Het RET ondersteunt en versterkt de betrokkenen. Ook levert het RET een bijdrage aan een lerend jeugdstelsel door te leren van casuïstiek.

Reguliere activiteiten

Meer ruimte voor inwoners in beleidsvorming: Participatieraad

De participatieraad helpt gemeente en inwoners vroeg in het beleidsproces in gesprek te gaan met elkaar. Dit gaat over thema’s die de gemeente kiest, maar ook signalen uit de samenleving staan op de agenda. Per onderwerp adviseert de Participatieraad de gemeente over de meest geschikte aanpak. Bijvoorbeeld over met wie zij in gesprek moet gaan en op welke manier dat het beste kan. De rol van de Participatieraad verschilt per thema: soms is deze heel intensief en neemt de participatieraad het voortouw. Andere keren beperkt de rol zich tot een kort advies over het proces.

Gezond in de stad (GIDS): meer vitale inwoners in Velsen-Noord en Zee- en Duinwijk

De gemeente ondersteunt met GIDS organisaties bedrijven en inwoners bij te dragen aan een betere gezondheid van mensen. Hiervoor dienen zij plannen in. Het hoofddoel is gezondheidsverschillen tussen inwoners te verkleinen. In 2023 blijven we projecten uitvoeren.

Vrijwillig Velsen

De gemeente vindt het belangrijk vrijwilligers te ondersteunen en stimuleren in hun werkzaamheden. Stichting Welzijn Velsen organiseert de activiteiten van Vrijwillig Velsen. Ze helpen vrijwilligers aan passende klussen en begeleiden kwetsbare vrijwilligers waar nodig. Ze monitoren en onderhouden de website www.deedmob.com . Dit is het digitale platform voor vrijwilligerswerk in Velsen. Het platform is gebruiksvriendelijk en eenvoudig voor het krijgen van informatie en advies. Inwoners kunnen hier terecht voor al hun vragen over vrijwilligerswerk, trainingen en andere diensten zoals burenhulp. Via de Vrijwilligersacademie kunnen vrijwilligers scholing volgen.

Een dementievriendelijke gemeente

Een op de 5 mensen krijgt dementie. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. De IJmondgemeenten nemen deel in de Dementieketen Midden-Kennemerland. Samen met Alzheimer Nederland Midden Kennemerland en de Dementieketen wisselen we informatie uit, delen we kennis en stemmen we af in relatie tot een dementievriendelijke gemeente. De gemeente stimuleert inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties zich actief in te zetten voor mensen met dementie, zodat zij langer mee kunnen blijven doen aan de samenleving.

Eenzaamheid

Bijna de helft van de inwoners in Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) regio Kennemerland voelt zich eenzaam. Daarom wil de gemeente meer aandacht voor eenzaamheid en de gevolgen ervan. Signaleren en bespreken zijn belangrijke stappen in de aanpak tegen eenzaamheid. Samen met onze partners zetten we in op het vroegtijdig signaleren van eenzaamheid. Ook kijken we naar wat we kunnen verbeteren in ons aanbod tegen eenzaamheid en hoe we dat meer in samenhang kunnen doen. Daarnaast motiveren we onze inwoners om naar elkaar om te kijken, ook in de wijk. Het Sociaal Wijkteam Velsen speelt hierin een belangrijke rol.

Mantelzorgers

Centrum Mantelzorg Velsen biedt ondersteuning, informatie en advies aan mantelzorgers. Ook bieden zij psychosociale hulpverlening en voorlichting, respijtzorg en praktische hulpverlening. Andere organisaties bieden mantelzorgondersteuning aan specifieke doelgroepen. In 2023 richten we ons op de volgende 3 doelen:

  1. Mantelzorgers verlichten in hun zorgtaken.
  2. Samen sterk in mantelzorgondersteuning.
  3. Bedanken voor de inzet. We organiseren jaarlijks de Dag van de Mantelzorg en mantelzorgers ontvangen ook een waardering van de gemeente.

Wijk- en bewonersinitiatieven

Gemeente Velsen stimuleert buurtinitiatieven om de buurt mooier, leuker, groener en veiliger te maken. Bijvoorbeeld, met een buurtfeest, het plaatsen van een insectenhotel of het samen onderhouden van een moestuin. De komende periode zetten wij in op het ondersteunen van bewoners en bewonersgroepen bij het ontwikkelen van hun ideeën voor een betere leefomgeving en meer samenhang in de wijk. De gemeente kan bijdragen door het geven van een eenmalige subsidie of door te adviseren over aanleg, materialen, beheer en onderhoud.

Sociaal Wijkteam Velsen

Alle inwoners met vragen of problemen op het gebied van geldzaken en administratie, wonen, werk, gezondheid, vrijetijdsbesteding en sociale contacten kunnen terecht bij het Sociaal Wijkteam Velsen. Het Sociaal Wijkteam helpt inwoners met kortdurende ondersteuning en het versterken van de eigen kracht en het sociale netwerk. Daarnaast geven de medewerkers informatie over activiteiten in de wijk. Wanneer nodig verwijzen zij mensen door naar specialistische zorg. Inwoners die iets willen betekenen voor hun buurt of voor hun buurtgenoten kunnen ook terecht bij het Sociaal Wijkteam. Zij helpt inwoners met het uitwerken en de realisatie van hun ideeën.

Wijkplatforms

In Velsen hebben we op dit moment 4 wijkplatforms: IJmuiden-Noord, IJmuiden-Zuid, Zee- en Duinwijk en Velsen-Noord. Een wijkplatform is een betrokken groep inwoners van een wijk met kennis over de wijk en die op verschillende manieren bijdraagt aan de leefbaarheid in de wijk.
Veiligheid en het verbeteren van de kwaliteit van de woon- en leefomgeving zijn belangrijke onderwerpen. De wijkplatforms brengen de diverse betrokkenen uit de wijk samen. Ze vormen voor bewoners een schakel naar de gemeente, politie en andere organisaties zodat er een gezamenlijke aanpak van wensen en problemen in de wijken van Velsen kan plaatsvinden.
De gemeente informeert de wijkplatforms tijdig over beleidsontwikkelingen die hun wijk raken. Hierdoor zijn zij in staat zijn de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren. De wijkplatforms ontvangen van de gemeente geld voor de uitvoering van hun jaarplannen en om bewonersinitiatieven te ondersteunen.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeding kunnen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG geeft informatie en advies, biedt begeleiding en verwijst indien nodig naar specialistische jeugdhulp. Het CJG ondersteunt ouders en jeugdigen bij vragen over en problemen met opvoeden en opgroeien. Zij werken op een coachende manier, sluiten aan bij wat ouders en jeugdigen zelf kunnen en versterken dat. De inzet is om de situatie te ontzorgen en te normaliseren, zodat gezinnen zich ‘competent’ voelen in de regie over hun eigen leven en opvoeding. Het afwegingskader voor toekenning van jeugdhulp stuurt op zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig. Wat bij jeugdhulp voorop staat, is wat ouders en jeugdigen zelf kunnen, samen met hun netwerk.

Het CJG is een belangrijke partner in de herijking van de jeugdhulp. In 2023 werken we samen met het CJG verder aan de maatregelen om de instroom in de jeugdhulp te beperken en de uitstroom te stimuleren. Ook werken we onder andere met het CJG aan een sterk specialistische jeugdhulpveld.

Het CJG en de aanbieders van jeugdreclassering en jeugdbescherming werken intensief samen aan het project Samenwerken aan Veiligheid. We kunnen hierdoor meer gezinnen helpen met vrijwillige ondersteuning en sneller gedwongen hulpverlening inzetten als dat nodig is.

Jongerencoaches CJG
De jongerencoaches ondersteunen kwetsbare jongvolwassenen (18-23 jaar) met meervoudige problematiek en geringe zelfredzaamheid. De jongerencoaches richten zich in eerste instantie op het oplossen van de praktische problemen op het gebied van inkomen, zorgverzekering, huisvesting en dagbesteding. Daarnaast vindt begeleiding plaats naar de aanbieders van specialistische zorg.

Praktijkondersteuners jeugd GGZ (POH)

De Praktijkondersteuners GGZ Jeugd (POH) bieden laagdrempelige GGZ ondersteuning aan kinderen en hun ouders. De praktijkondersteuners werken binnen de huisartsenpraktijken. De financiering van de praktijkondersteuners verloopt via cofinanciering, waarbij 50% van de kosten wordt gedekt door de zorgverzekeringswet (via de huisartsen) en 50% door de gemeente. De POH’ers ondersteunen jeugdigen preventief op zeer diverse thema’s. Deze inzet zorgt ervoor dat het aantal doorverwijzingen naar de specialistische jeugdhulp afneemt. Indien nodig verwijst de POH'er door naar de specialistische jeugdhulp. De gemeente Velsen zet zich in om het werk van POH’ers binnen huisartsenpraktijken te versterken en het aantal deelnemende praktijken te vergroten.

Buurtgezinnen - van gezinnen voor gezinnen

Buurtgezinnen brengt overbelaste ouders in contact met een steungezin in de buurt. Een steungezin vangt kinderen op regelmatige basis op. De ouders kunnen dan op adem komen en de kinderen hebben een leuke tijd bij het steungezin. De coördinator koppelt per jaar ongeveer 20 tot 25 steungezinnen aan een vraaggezin.

Beleidsplan Jeugd

Het Beleidsplan jeugd beschrijft wat Velsen doet voor haar jeugdigen: van vrijetijdsbesteding tot preventieve ondersteuning en specialistische jeugdhulp. Het nieuwe beleidsplan jeugd geldt voor de periode 2023-2026.

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (JGZ) biedt laagdrempelige preventieve zorg aan kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Het doel is de ontwikkeling van kinderen te verbeteren door aandacht te hebben voor medische, pedagogische én sociale aspecten van het kind, het gezin en de omgeving. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau kijkt de JGZ samen met ouders naar deze punten.

Rijks Vaccinatie Programma

Sinds 2019 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). De jeugdgezondheidszorg voert het RVP voor 0 tot 4 jarigen uit. Voor 4 tot 18 jarigen voert de GGD het RVP uit.

Steeds meer samenwerken aan preventie

De GGD voert namens de gemeente veel taken uit op het gebied van publieke gezondheid. De publieke gezondheid richt zich voor een belangrijk deel op preventie en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Velsen stemt steeds meer af met huisartsen en de reguliere 1e- en 2e lijns gezondheidszorg voor het uitvoeren van activiteiten. Samen met de GGD en gemeenten uit de Veiligheidsregio stelden we een regionale gezondheidsnota op. Deze nota werkten we uit in een lokale uitvoeringsagenda en het Preventieakkoord. In 2023 gaan we verder aan de slag met de uitvoering hiervan. Om extra resultaten te behalen zetten we een coördinator gezondheid in.

Preventieve trainingen voor de jeugd

Voor kinderen die moeite hebben met sociale vaardigheden en voor kinderen die thuis te maken hebben met een (echt)scheidingssituatie, biedt Velsen groepstrainingen. De kinderen leren onder andere hoe om te gaan met emoties en hoe zij hun weerbaarheid en zelfvertrouwen kunnen vergroten.

Jeugdmaatschappelijk werk

Velsen biedt preventieve ondersteuning aan jeugdigen. De individuele ondersteuning richt zich op allerlei thema's, zoals pesten, assertiviteit, faalangst en omgaan met een ingrijpende gebeurtenis. Als meer ondersteuning nodig is, wordt samengewerkt en/of doorverwezen naar partners. Onderdeel van het jeugdmaatschappelijk werk is het bieden van ondersteuning aan jongeren tussen de 16 en 25 jaar bij het zoeken naar werk. De jongeren werken aan kennis en vaardigheden die hen helpen bij het krijgen en houden van werk.

Passend onderwijs in regionaal overleg met de gemeen

Passend onderwijs betekent dat alle scholen een zorgplicht hebben en dat zij ervoor verantwoordelijk zijn alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. De reguliere en speciale scholen in Velsen werken samen in regionale samenwerkingsverbanden in de IJmond en Zuid-Kennemerland. Met hen voert de gemeente Op Overeenstemmingsgericht Overleg (OOGO) over de plannen voor onderwijs en jeugdhulp en andere gemeenschappelijke thema’s. Zoals het toezicht op de naleving van de leerplicht, het leerlingenvervoer, de onderwijshuisvesting en het achterstandenbeleid. Samen met de regiogemeenten, samenwerkingsverbanden passend onderwijs en jeugdpartners werken we aan een jeugdondersteuningsplan Zuid-Kennemerland en een uitvoeringsagenda Midden-Kennemerland. In het jeugdondersteuningsplan (Zuid-Kennemerland) en de Uitvoeringsagenda Onderwijs – Jeugd (Midden-Kennemerland) staan afspraken hoe we de samenwerking tussen onderwijs en jeugd beter vormgeven. Doelstellingen zijn: de integrale aanpak, gelijke kansen voor alle kinderen en meer inclusie.

Doorontwikkeling Jeugdteams

Elke school voor primair en voortgezet onderwijs is verbonden aan een jeugdteam. Het team bestaat uit een Centrum voor Jeugd en gezin (CJG)-coach, een jeugdmaatschappelijkwerker van Socius en een jeugdarts/-verpleegkundige van de GGD. Het doel is problemen zo vroeg mogelijk signaleren en oppakken om erger te voorkomen. In overleg met het kind en de ouders én afhankelijk van de hulpvraag bepaalt het jeugdteam welke deskundigheid wordt ingezet.

Onderwijsachterstandenbeleid

Kinderen die voor het eerst in Nederland zijn en de taal nog niet beheersen, kunnen de taal leren op de Internationale Taalklas (ITK). Het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal vormt de basis voor hun integratie, sociale contacten en schoolloopbaan. Kinderen blijven gemiddeld 40 weken op de ITK en stromen daarna naar het regulier basis- of voortgezet onderwijs.
Velsen heeft een dekkend aanbod Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Het doel daarvan is het voorkomen en bestrijden van (taal)achterstanden bij kinderen en hen mede daardoor een zo goed mogelijke startpositie te bieden binnen het onderwijs. Jonge kinderen met een risico op taalachterstand worden vroegtijdig gesignaleerd en krijgen een effectief voorschools aanbod.

Leren in een inspirerende omgeving

Telstar Thuis in de Wijk organiseert Playing for succes. Dit programma is voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO)-leerlingen uit de brugklas die een leerachterstand opliepen en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In een inspirerende omgeving zoals het Telstar Stadion ontmoeten leerlingen de voetbalspelers en werken zij aan het verbeteren van hun leerprestaties en het vergroten van hun zelfvertrouwen. Het doel is de leerlingen te laten ervaren dat leren leuk is. Jaarlijks doen ongeveer 120 tot 150 leerlingen uit IJmond mee aan Playing for Succes. Het programma duurt ongeveer 10 weken.

Ondersteuning bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs

Leerlingen die moeite hebben met de overstap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs kunnen ondersteuning krijgen van een vrijwilliger van School ’s cool. De begeleiding van een thuismentor duurt ongeveer 1,5 jaar. Jaarlijks doen ongeveer 30-40 leerlingen uit Velsen mee aan School ’s cool. School 's cool wordt georganiseerd door Stichting School 's Cool IJmond.

Toezicht op naleving van de Leerplichtwet

Verzuim of dreigend verzuim is vaak een signaal voor dieperliggende problematiek. De leerplichtambtenaren zoeken in de 1e plaats naar oplossingen om het verzuim te stoppen, pas in 2e instantie gaat het om handhaven. De leerplichtambtenaren werken nauw samen met de scholen, jeugdhulpverleningsinstanties, politie en het Openbaar Ministerie. Een belangrijk punt van aandacht is het behalen van een startkwalificatie. In de samenwerkingsregio voor de leer- en kwalificatieplicht Midden- en Zuid-Kennemerland wordt vooral gewerkt aan vermindering van het aantal voortijdige schoolverlaters. De gemeente Velsen zet hiervoor een leerplichtambtenaar in die zich specifiek richt op de kwalificatieplicht in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO).

Behalen startkwalificatie

Sommige jongeren verlaten school voordat ze een startkwalificatie behalen. Doordat de IJmond gemeenten gegevens laten koppelen van schoolverlaters om hen op te sporen krijgen we ze steeds beter in beeld. Voor deze schoolverlaters bieden we een gerichte activerende aanpak om hen te begeleiden naar de toekomst. Zoveel mogelijk terug naar school om een kwalificatie te halen. Als dat niet lukt ligt de nadruk op het vinden van een passende leer-werkplek en het behalen van deelcertificaten. Ook kijken we of deze jongeren meer ondersteuning nodig hebben bijvoorbeeld op het gebied van schuldenproblematiek.

Deze pagina is gebouwd op 11/03/2022 11:48:41 met de export van 11/03/2022 11:31:01