We willen als gemeente van buiten naar binnen en transparant werken aan een optimale dienstverlening. Daarnaast trekken we als organisatie lessen uit de coronacrisis en weten we dat terugkeren naar het oude normaal niet mogelijk is. We willen met onze collega’s verbonden blijven en begrijpen dat het nodig is elkaar het vertrouwen en de vrijheid te geven in het werk. Dit doen we op een manier die past bij de vereisten van de taak en bij de werkcontext van de collega. Deze ambitie vraagt om een nieuwe aanpak.
Gemeente Velsen pakt de herinrichting van de werkomgeving voortaan als integraal onderdeel van de organisatieontwikkeling op door het programma Dynamisch Werken voort te zetten. De focus verschuift van tijd- en plaats onafhankelijk kunnen werken naar flexibel, hybride en asynchroon (samen)werken in verbinding met elkaar.
Om deze omslag te faciliteren wordt de samenwerking gezocht met het Graag Gedaan speerpunt Digitaal Werken. Zonder het beschikbaar stellen van de juiste digitale gereedschappen is dynamisch werken onhaalbaar. De verdere digitalisering van het werkproces kan niet langer worden gezien als een bijzaak. Beter is het deze ontwikkeling te zien als kaderstellend voor de toekomstige organisatieontwikkeling.
De voortgaande digitalisering vraagt van collega’s dat zij zich nieuwe werkwijzen en programma’s eigen moeten maken. Voor sommigen is dit een stap buiten hun comfortzone, voor anderen kan het niet ver genoeg gaan. Het is daarom nodig om collega’s goed te ondersteunen. Hiertoe worden in 2022 al diverse initiatieven ontplooid en implementatietrajecten gestart waarbij de functionele wens van de betreffende afdeling, team of collega steeds centraal staat. Door deze initiatieven in 2023 voort te zetten werken we samen aan het realiseren van de digitale organisatieambities.